Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial Retail_1.jpg

Split Rock /

 
 
 

 Split Rock

Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_2.jpg
 
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_4.jpg
 
 

The project is composed of two shimmering ‘rock-like’ objects, that sit anchored to the lower concourse floor of Brookfield Place, seemingly formed by the downward ‘waterfall-like’ force of the escalator which descends from Santiago Calatrava’s Allen Lambert Galleria above.

 
 
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_5.jpg
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_Interior Commercial_6.jpg
 
 
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_8.jpg
 
 
 
 

The project’s geometry is a response to the challenge of a tight adjacency to the escalator and a site condition which demands visibility from 360 degrees and from above. The split form of the shop addresses the dynamic pedestrian movement of Brookfield place, and optimize natural light from above.

 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_7.jpg
 
 
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial Retail_1.jpg
 
 
 
Split Rock_Kilogram Studio_dbdbdb_2019_ Commercial retail_11.jpg
 

Location / Brookfield Place, Toronto
Status / Completed

Design Team / a collaboration with dbdbdb
Architects / Kfir Gluzberg + Dan Briker
Client / Green House Juice Co.
General Contractor / Bootstrap Design
Equipment Fabricator / Trimen Food Service Equipment
Millwork / Contours
Floral / Crown Flora Studio
Photographer / Scott Norsworthy

 
 

The thin shelled objects are made from steel, diamond-patterned mesh, that hover above mosaic tiled platforms that sit in contrast to the stone-patterned floor of the concourse. The mesh shells, illuminated from within, provide a translucent beacon-like quality that reflects against the mirrored finish of the escalator.